BUNĚČNÁ PAMĚŤ

Sdílejte:

Náš systém načítá vše, na co reagujeme. Na tón hlasu, na mimiku v obličeji, pohyb, kterým dáme něco najevo, nedokončený pohyb, zaseknutý, který si nedovolíme dokončit, to vše odečítáme z druhého a v nás to spouští staré raný, které v podobě všeho, co jsem vypsala patří minulosti. V tu danou chvíli si neuvědomujeme, že reagujeme na to, že takhle se tenkrát zatvářila moje máma, když jsem něco neudělala, takhle mi vynadal táta, že jsem nevyhrál závod, takhle se mnou zacloumal učitel, když jsem se loudal, a tak bych mohla pokračovat dlouho.
A co se stane. Naše nejbližší osoba se zachová stejné a v nás to spustí starou reakci, kterou jsme zažili tenkrát, a která nebyla v souladu s naši emoční potřebou. Brali jsme to jako nepochopení, křivdu, zradu, vyvolalo to v nás pocit bezmoci, vzteku, smutku… to vše se uděje v jeden okamžik. Přítomnost se protne s minulosti a katastrofa je na světě.
A co se stalo? Spustila se pouze vzpomínka z buněčné paměti, která nemá žádnou přímou souvislost s tím, co se odehrává v přítomnosti. Ale co uděláme my? V rámci ochrany, zapneme naučený obranný mechanismus a buď zamrzneme, utečeme nebo začneme útočit, bojovat, v domnění, že nám chce druhý ublížit jako tenkrát.
Vnímáme toho druhého jako nepřítele a separujeme se.
Opakující situace s těmito spouštěči zahlcuji nervový systém, stres stoupá a imunitní systém reaguje nemocí. Psychickou či fyzickou. Či oběma, neboť fyzické tělo nelze oddělit od našeho prožívání.
Naše automatické, naučené chováni ničí vztahy, rozpadají se rodiny, to vše má vliv na děti a jejich vývoj, kdy vše má své následky, ať už je vidíme či ne, svou daň si vyberou dříve či později.
Když už to nechcete dělat pro své štěstí a svůj opravdový klid, udělejte to pro své děti.
Přerušte tento začarovaný kruh a propusťte staré uvězněné křivdy, zrady, nepochopeni, potlačené emoce s tím spojené a předejte svým dětem to, co jste sami potřebovali zažívat.
Bezpodmínečné přijetí a Lásku.

Od února procházím obrovskou transformaci. Začalo to tím, že jsem se rozhodla podívat se na jedno své téma více do hloubky. Odjela do Nepálu a tam se dostala do stavu úplného odevzdaní se všemu co se dělo, co jsem při tom prožívala a odkud to vše pochází. Usazeni těchto uvědomění trvá doteď. Prohloubeno obrovskou zkušenosti ve vztahu, která mi dala možnost odkrýt hluboké trauma, a to rannou separaci od mámy v období cca 3 let. Protože se mi stres spojený s traumatem somatizoval na těle v podobě starých potíži, které mé tělo už zná. Buněčná paměť se probudila a je možnost přepsat tento záznam a později vystavět svou budoucnost na pevnějších základech.
Neuvědomujeme si co vše na nás působí, tedy spíše co v nás žije a jak nám to ovlivňuje život a jeho prožívání.
Jsem stále v procesu léčení mnoha ran, ale už jsem schopna to sdílet. Nenechávejme si své pocity, myšlenky v sobě. Zranitelnost není slabost, ale odvahou důvěřovat.


Přikládám hodnotný rozhovor s G. Mate. Aktérem filmu Moudrost traumatu, díky kterému se mi změnil pohled na sebe a tím i na druhé. Další promítání tohoto dokumentu budu organizovat po prázdninách, tak sledujte můj fb či web.
Dnes vidím za zraňujícím chováním druhého skutečného člověka a jediné co mohu je přijmout ho takového jaký je se vším co prožívá, milovat ho a otevřít mu srdce. Zda se na cestu k pochopeni sobě a přijetí druhého vydáme, je na každém z nás.

https://www.forbes.sk/gabor-mate-doba-je-coraz-viac-toxicka-firmy-zlyhavaju-v-starostlivosi-o-zamestnancov/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3GDRO_squ4O4coblFXbnHdI3SuUAL6IMK_Fu50AGksZYQzjOVBzsLt-5o_aem_R6B-pS6R-ajAZM4L34z1wA&sfnsn=mo

S Láskou A.I. @

Promítání filmu Moudrost traumatu 2.10.2024

Kopie návrhu modrý fotka sukulentu kosmetika a péče o pleť post na facebookRegistrace